Blog

Önkéntesnek lenni, vagy nem lenni

2015. október 04. - Atzél Mária

Forradalmaink veszte közül talán az utolsó, az 1956-os veszte fájhat máig is, mert ez volt az a forradalom, amely után már nem volt felállás, amely azzal a tanulsággal járt, hogy az igazságot és az egységet ki lehet vívni, de csak egyetlen pillanatig tarthat, mert veszte törvényszerű lesz. Talán ekkor tört meg a saját sikerességünkbe és lelkesedésünk vetett hitünk végleg, amelyet azóta sem sikerült teljesen visszállítani annak ellenére, hogy az újonnan meglovagolt nemzeti álromantika ideig-óráig a csillagok szerencsés állása folytán képes volt valamiféle lelkesedésfélét vinni fáradt ereinkbe.

Ma már látjuk, hogy ez zsákutcába visz, hiszen az intő jelek és ezek közül is a kivándorlás egyértelműen jelzik, hogy az ország nem lett sikeres ezáltal, hiszen ha az lenne, akkor nemhogy kivándorlás nem lenne, de letelepedésre késztetné Magyarország azokat a bevándorlókat is, akik most azon igyekeznek, hogy minél előbb maguk mögött hagyják a határait.
De melyik az az irány, amelyet követnünk kéne ahhoz, hogy megfordítsuk ezt a folyamatot? Fontos tudni nem csak azt, hogy hova szeretnénk eljutni és milyen országban szeretnénk élni, de azt is, hogy hogyan jutunk el oda. Nem utolsósorban számot kéne vetni azzal akár személyes szinten is, hogy mik akadályoznak ennek elérésben. Az akadályok közül vannak természetesen olyanok is, amelyeket jelenleg nincs hatalmunkban megváltoztatni, de ennek ellenére, egyik első feladatunk mindent elkövetni annak érdekében, hogy az önértékelésünk a helyére kerüljön és a sorsunkat a kezünkbe tudjuk venni. Hogyan tudjuk ezt megtenni? Csakis úgy, ha a kezdeményezést a kezünkbe vesszük, és ezen nem kifejezetten csak azt értem, hogy politikailag lépjünk fel közösen, mert akár már helyi társadalmi szervezeteket alapítva is átalakíthatjuk az életünket, akár kis baráti körünkből építkezve: történhet ez akár csak egy apró bridzsklub alapításának formájában is. Már ezzel is fontos lépést tehetünk a kedvező változások felé.

Teljesen mindegy, hogy csak a helyi bárányok futóversenyének megszervezésére szövetkezünk, vagy főzőklubba tömörülünk, mert akkor leszünk igazán nagyra hivatottak, ha megtanulunk együtt lenni és a helyi hagyományokból kiindulva próbáljuk meg életünket megszervezni . Nem összehasonlításképpen, kizárólag tájékoztatásul jelzem egy külföldi példával, hogy a kis kezdeményezések együtt mire képesek: Dániában 2004-ben az önkéntesek a GDP 9 százalékának megfelelő értéket teremtettek, 110 000 teljes munkaidős állásnak megfelelő időben. A lakosság 35 százaléka végez valamiféle önkéntes munkát. Magyarországon is végtelenek a lehetőségek. Sokat beszélnek arról, hogy elöregszik az ország, rengeteg tudás hever kihasználatlanul, felkérhetnénk az egyébként egészséges nyugdíjasainkat arra, hogy önkéntesként adjanak át ebből a tudásból nekünk valamit. Sokan közülük nagy örömmel tennének eleget a felkérésnek.

Nem az a legnagyobb probléma, hogy apolitikusak vagyunk, hanem az a gond, hogy még nem szerveztük meg a saját kis közösségeinket. Semmi sem olyan erős kapocs pedig, mint a közös élmények. A saját boldogulásunk legfőbb akadálya a passzivitásunk lehet, ha ezen túl tudunk jutni, akkor sikerre leszünk ítélve, és hiába még csak nem is érintjük a tevékenységünkkel a politikát , közvetve mégis át tudjuk alakítani az egész légkört, ezen belül a politika világát is.
A kormány jelenlegi politikája természetesen nem ebbe az irányba halad , hiszen inkább saját maga agyonszervezne és központosítana mindent, akár a józan ész ellenében is, így fordulhat elő , hogy az iskolaigazgató, aki eddig, ha betört a tornaterem ablaka, felhívhatta az üvegest azzal, hogy " Józsi holnapra légy szíves, pótold az üveget, mert mínusz 10 fok van", most a KLIK-en keresztül csak minimum két hét alatt tudja ezt elintézni. A kormány ellenében léteznek viszont olyan dolgok, amelyekkel tudatosan dolgozhat az ember, mindenek előtt önmaga. Ne felejtsük el, hogy az, hogy mi történik velünk, az a saját felelősségünk is, mert lehet a Nyugat gazdagabb, de az ottani önkéntesek is csak ingyen dolgoznak, és nekünk sem kerül semmibe, ha az energiánkat az életünk jobbá tételére fordítjuk, mint nekik. Nem biztatok a nyugati rendszerek kritikátlan átvételére, de bátorítok minden olyan kezdeményezés elsajátítására, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy egy sajátos , magyar rendszert alakítsunk ki, amely a saját erőforrásainkból, a saját szellemi tevékenységünk által egy magasabb színvonalra képes emelni minket.

Pető Tünde

9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2015.10.04. 14:29:40

Nagyon igaz gondolatok: „bátorítok minden olyan kezdeményezés elsajátítására, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy egy sajátos , magyar rendszert alakítsunk ki, amely a saját erőforrásainkból, a saját szellemi tevékenységünk által egy magasabb színvonalra képes emelni minket.”

Volt ilyen. Ki se kellene találni, csak felújítani. A kisközösségek a közelmúltig művelték is ezt a hagyományt, míg az állam, mint üldözendőt, el nem lehetetlenítette. Kaláka. A kaláka a kisközösségek „csodafegyvere” és egyben összetartó ereje volt. A nem olyan régmúltban faluhelyen a házépítés elképzelhetetlen volt rokonok, szomszédok, barátok, ismerősök segítsége nélkül. Gazdasági haszna mellett a közösségek fontos összetartó eleme volt.

Nyugaton járva a helyiek soha nem szalasszák el, hogy büszkén vállalva hovatartozásukat saját, nem ritkán száz évnél régebbi, zászlajaik alatt felvonuljanak www.feuerwehr-hoechstadt.de/home/images/stories/ver/vf/bild_01.jpg és a helyi vállalkozókban fel sem merül, hogy anyagilag ne támogatnák erejükhöz mérten, nem mert kibeszélnék őket, hanem mert ez is a hagyomány része.

Nálunk, a sorsfordulók miatt a dalárdák, olvasókörök, leventék, mint a régi világ maradványai, törvénnyel, és lassú elhalással megszűntek. Újak alapítása az új Egyesületi Törvény miatt nehézkes. Ennek ellenére az ember vágya, a valahova, valakikhez való tartozás talált egy utat az utóbbi időben, helyi fesztiválok, (néprajzi) alkotótáborok formájában.

Marcus015 2015.10.05. 08:49:53

Erik Ragon: "Benned is él az az elég gyakori téves elképzelés, hogy amire szükség van, az biztosan létre is jön, mert az emberek ráébrednek a hiányra és létrehozzák azt."
Miért lenne ez az elképzelés téves? A kapitalizmus lényegében ezen az elven működik. Nem mondanám hogy ez így maga a tökély lenne, de ez az alapelv amely meghatározza mindennapi életünket.

Éhes ló 2015.10.18. 07:55:17

Aki Dániát és a dánokat összemaszatolná Magyarországgal, a magyarokkal más hazugságokra, csúsztatásokra is képes.
A magyarok európai munkavállalásának az okai között első sorban a jelentős bérkülönbség és az ebből fakadó életszínvonal különbség vannak, a távozók helyére pedig még az 500 éve integrálhatalan cigányokat se lehet beállítani, nem, hogy az illegális bevándorlóként ideözönlő kiváló kvalitású, sok nyelven beszélő akadémikusokat, akiket a menekültszállások tucatjain jobban lefoglal a maffiahatalmuk kiépítése és a tömeges erőszak, mint a tanulni vágyás.

Amikor pedig az emberek a saját közösségeik, hagyományaik és portáik, termőföldjeik, kertjeik, gyermekeik, idős rokonaik védelmére keltek, összefogtak, önként, szabadidejükben, a poster és barátai vért hánytak és rendőrért visítottak.

Adam Ant 2015.10.31. 22:41:34

@Éhes ló: aki azt írja, hogy " Nem összehasonlításképpen, kizárólag tájékoztatásul " az nem maszatolja össze a kettőt és még véletlen sem hazudik. A hozzászólásod többi részére azért nem reagálok, mert semmi köze nincs az önkéntesség témájához, csak csúsztatás és maszatolás, de azért köszönjük.

Éhes ló 2015.11.04. 17:45:16

@Adam Ant: hazudsz.
A hozzászólásom kifejezetten reagált az "önkéntességre", kár, hogy nem értesz magyarul, vagy egyszerűbbnek gondolod a primitív hazugságot válasz helyett:

"...Amikor pedig az emberek a saját közösségeik, hagyományaik és portáik, termőföldjeik, kertjeik, gyermekeik, idős rokonaik védelmére keltek, összefogtak, önként, szabadidejükben, a poster és barátai vért hánytak és rendőrért visítottak. ...."

Adam Ant 2015.11.06. 23:46:55

@Éhes ló: számomra teljesen világos, hogy félreértetted az egész írást, nem tudom, hogy keverted bele a cigányokat, az illegális bevándorlókat és a tömeges erőszakot, de ez a poszt a közösség érdekében végzett hasznos munkáról szól, és nem másról, úgyhogy talán hagyd a portákat és a termőföldeket és erről írj, ha ez is érdekel, nem csak a vérhányás. A megértést köszönöm.

Éhes ló 2015.11.07. 14:07:33

@Adam Ant: ismét sikerült hazudnod egy ordasat.
Én ugyanis egyik hozzászólásomban sem írtam semmiféle cigányokról, őket te keverted ide, nem én.
Én a közösség érdekében végzett hasznos munkáról szóltam, mert volt ilyen nem kevés emberrel és a van is a mai napig, szemben a postod hazug állításaival:
"...ekkor tört meg a saját sikerességünkbe és lelkesedésünk vetett hitünk végleg, amelyet azóta sem sikerült teljesen visszállítani ..."
"... az a gond, hogy még nem szerveztük meg a saját kis közösségeinket ..."
és így tovább.

Erre hoztam fel ellenpéldaként:
"...Amikor pedig az emberek a saját közösségeik, hagyományaik és portáik, termőföldjeik, kertjeik, gyermekeik, idős rokonaik védelmére keltek, összefogtak, önként, szabadidejükben, a poster és barátai vért hánytak és rendőrért visítottak. ...."

Ma Magyarországon az állításoddal ellentétben létezik és működik is egy rendkívül széles társadalmi bázison alapuló civil szféra:
www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek

26449 szervezet került 1%NAV regisztrálásra és ennek a mennyiségnek többszöröse nem regisztrált, de működik. Tagjaik, támogatóik alapvetően önkéntesek és önkéntes munkát végeznek a helyi közösségeikben, még akkor is, ha nem a soros, vagy orrvégpénzen vannak pórázon tartva.

Adam Ant 2015.11.10. 21:34:04

@Éhes ló: az ellenpéldád értelmetlen, a posztot pedig félreértelmezed. A többi jó......

Éhes ló 2015.11.11. 16:43:18

@Adam Ant: ismét sikerült hazudnod egy ordasat.
Nagyon nem 1 ellenpéldám volt, hanem 26449, ezen belül konkrét feladattal megnevezve elsőre is a listán is szereplő párszáz település önkéntes polgárai.
www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek
Azt sem sikerült megértened, hogy ezeken kívül még kétszer-háromszor ennyien nem NAV listázottak.

Az, pedig, hogy - szerinted - ezen kvül a többi "jó", annak beismerése, hogy eddig hazudoztál.
Feleslegesen.
A valósággal van vitátok számos posztotokban, itt is, nem velem.
Ez pedig egy feltörni kívánó eddig mérhetetlen viccpártnak nem jó taktika, ahogy a cenzúra se, amit az alapítottok követ a másik szócsövetekben.

Polgári Konzervatív Párt

Honlap: pkp.hu
Facebook
info@pkp.hu

Számlaszám: 10918001 - 00000074 - 87840006

PKP-blogok
hafr.blog.hu
digipenna.blog.hu

Csatlakozz!

Csak veled lehetséges a változás.

Minden önkéntes munkára, tudásra szükségünk van: ha úgy érzed, hozzá tudnál járulni a közös munkához, írj nekünk!

Jelentkezem

Kövess!

Tudj meg még több részletet a PKP álláspontjáról!

Támogass!

Kérjük, támogasd a munkánkat adományoddal!

Számlaszámunk:
10918001-00000074-87840006

A közlemény rovatban tüntesd fel: Támogatás.

süti beállítások módosítása