Blog

Egyre kevesebb pénze van a magyar államnak

2018. november 27. - Polgári Konzervatív Párt

Sorra jönnek a hírek, hogy az állam ott spórol, ahol csak tud, a legújabb, hogy rabokkal építtetnének új börtönöket, Szabolcs megyében nem fizetnek a túlórákért a rendőröknek, csak szabadságot kapnak ellentételezésként, valamint a pedagógusok törvényileg garantált alapbérét csökkentették alattomosan.

De miért van ezekre szükség, ha közben a (kormányközeli) médiában azt halljuk minden nap, hogy az ország szárnyal, a GDP-növekedésben világszinten az élen járunk, rekordalacsony a munkanélküliség, tíz százalékkal nőttek a nettó bérek egy év alatt?

Azért, mert minden, amit a magyar kormány állít, hazugság vagy féligazság. Nem szólnak arról, hogy a gazdaságunk rendkívül ki van szolgáltatva külföldi multinacionális vállalatoknak. Nem a saját erőnkből vagyunk jók, hanem azért, mert ezeknek a cégeknek most magasak az eladásaik, a világgazdaságban sok a pénz. Nem szólnak arról, hogy bár még csak 2018 van, 2020-ig előre megpályáztuk és lehívtuk az uniós támogatásokat, így két-három éven belül várhatóan már csak csordogálni fog a pénzcsap.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európa parlamenti képviselője összegyűjtötte az Unió releváns dokumentumait, és a következőket derítette ki: már az Unióban is tisztában vannak azzal, hogy a tőlük kapott pályázati pénzekkel Magyarország szervezetten él vissza. Most ott tartunk, hogy nagyjából 1200 milliárd forintot osztottak el mindenféle szakmai bírálat nélkül, többségében kormányközeli vállalkozóknak. Ezért egy ekkora összeget 2018. decemberi határidővel zároltak, amit így késve kapunk meg, azaz az állam kénytelen egyéb bevételeiből kompenzálni a pályázati pénzeket.

Sajnos arra nincs lehetőség, hogy ezt az összeget az Európai Unió teljesen visszatartsa, azaz előbb-utóbb megkapjuk, de a fentiek miatt a kormány folyamatosan megszorító intézkedéseket kénytelen hozni, mert adókat már nem nagyon lehet emelni.

Ezek után már talán senki sem csodálkozik, ha két nap alatt megszüntették a lakás-takarékpénztárak rendszerét, és ugyanilyen gyorsan számolták fel a kulturális TAO-t, bár ez utóbbinál voltak komoly visszaélések, de most az egész színházszakma veszélybe került, mert semmilyen alternatív tervet nem találtak ki a veszteségek pótlására, így várhatóan jópár társulat csődbe mehet.

Mi várható?

Semmi jó, az Orbán-csomagban újabb megszorítások várhatóak a szociális juttatásokban minden területen. A nagyszámú közszolga elküldése a hazai természet-, környezet- és műemlékvédelem teljes leépülésével jár, mert a megmaradt hivatalok valós munkát már nem fognak tudni végezni. Az egészségügy már most is siralmas állapotban van, de a hiteleket valószínűleg már nem fogja az állam kifizetni. Nagy tétel az utazástámogatás, hamarosan ezt is meg fogják nyírbálni, először a diákok, majd pedig a nyugdíjasok kedvezményeit.

Ezt támasztja alá, hogy az állam hamarosan kötvénnyel lépne be a nyugdíjpiacra. Mivel tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer középtávon tarthatatlan, ezért mindenkit öngondoskodásra kényszerítenek. Valószínűsíthető, hogy aki nem él ezzel a lehetőséggel, az állami nyugdíj semmire sem lesz elég.
Az ördög itt is részletekben alszik, ugyanis a kötvényekből származó bevételeket az államadósság csökkentésére fordítanák, és az állampapíroknál kedvezőbb hozamot igérnek, tehát hosszú távon jobban eladósítják magukat (mivel a kamatokat a magyar adófizetőknek kell állniuk).

Mit tehetünk?

Mivel egyelőre még viszonylag jól élünk, a rendszer működik, de csak idő kérdése, hogy mikor fog összedőlni, mert Orbán Viktor találmánya már a kitalálásának a pillanatában halott ötlet volt.

2020 után jelentősen lecsökkennek az Unióból kapott pénzek, így akkor fog mindenki szembesülni a valós helyzettel. A Fideszközeli vállalkozók elkezdenek a koncon marakodni, mert ennyi szájat a kormány nem tud etetni. Mivel ezek az emberek sosem voltak kénytelenek saját erejükből értéket előállítani, sokan csődbe is fognak menni közülük, bár ez az ország népét nem fogja boldogabbá tenni.

Orbán Viktor rendszerét ekkor lehet elkezdeni hatással megtámadni, mert már nem lesz olyan erős a hátországa, a hűséget nem tudja kifizetni. Mivel a civilszférát folyamatosan támadja és építi le a kormány, ilyen módon eredményeket elérni ellene nem lehet, azaz célszerű lesz mindenkinek pártot választania.

A Fidesz legnagyobb ellensége az idő, de az idő a magyar nép oldalán van. Szerencsénkre nincs még egy olyan (politikailag) tehetséges és hatalomvágyó politikus, mint Orbán Viktor, és ezeket a tulajdonságokat neveléssel átadni nem lehet.

Ennek az írásnak a megosztásával mindenki üthet egy apró szöget a mostani rendszer koporsójába, így kérjük, ha elégedetlenek, segítsenek nekünk ebben!

A Polgári Konzervatív Párt emellett támogatja az "Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását" nevű polgári kezdeményezést, amiben online aláírást gyűjtenek, hogy az Unió csak megbízható államoknak adhasson támogatásokat.

23 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.11.28. 21:12:55

Erre nagyon egyszerű a válasz. fidesz amit lehetett eladott ellopott.
Ha az EU nem ad pénzt bedől az egész sz@rkupac.

morph on dear 2018.11.28. 21:13:23

Priceless hogy a sírás tárgya hogy jaaj miért nem oszt több ingyenpénzt az állam (lakástakarék, TAO).

Csak két bekezdéssel lejjebb meg mikor meg több pénzt oszt (nyugdíjkötvény), akkor azon sírsz hogy jaj de hát ez pénzbe kerül az államnak, hát ez adósságot jelent.

Öreg... És mellé ez a jósolgatás, hogy fú mostmár tényleg mindjárt itt az apokalipszis, ez is elég uncsi már.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.11.28. 21:13:34

Tudhatnád, hogy ezek nem megszorítások, mert megszorításnak csak az olyan dolgok számítanak, miket az MSZP vezet be. Azok viszont hazaárulások, de minimum népnyúzások.

Az állami nyugdíjkötvénnyel a legnagyobb baj, hogy mint konstrukció baromság.
Odaadod most a pénzed, elköltik, de megígérik, hogy majd néhány évtized múlva kamatostól megkapod. Ez úgy általában a kötvénység lényege. Igen ám, de ezt azért vezetik be, mert úgy gondolják, hogy néhány évtized múlva nem fognak tudni fizetni. Ezt viszont úgy hívják, hogy piramisjáték...

Zsuzsi25 2018.11.28. 21:14:03

Na most, azzal mi a baj, ha a rabokkal épittetünk uj börtönt???? Én bányában dolgoztatnám öket, de ennek még haszna is lenne. (Na olvasom tovább a cikket)

Nagykörúton túli magyar 2018.11.28. 21:14:20

"így két-három éven belül várhatóan már csak csordogálni fog a pénzcsap"

Milyen "pénzcsap"?
Az a fejenkénti napi 200-250 Ft? Ez lenne az a nagy Pénzcsap?
És mennyit is spórolnak rajtunk a multik, hogy itt dolgoztatnak? Számoljuk már ki! Ki jár jobban? Mi, akik 5-6000 Ft-os órabér helyett 1500-ért dolgozunk nekik, de kapunk cserébe napi 200-250 Ft-ot? Na ne röhögtess már ezzel a "pénzcsap" szöveggel. Ebből egy kiflit vehetsz magadnak tejföllel, ember! Miközben napi 35 ezerrel meg átkúrnak!

Medgar 2018.11.29. 09:24:16

Az LTP megszüntetésével lehet egyet érteni vagy nem, de a támogatási formák megválasztása a mindenkori kormány kompetenciája. Egy támogatás megszüntetésénél viszont gyorsan kell eljárni, ahogy orbánék tették. A kulturális tao pedig a szervezett bűnözés egyik ága volt.

]{udarauszkasz 2018.11.29. 09:24:23

2020 utan a mai oligarchak java resze eltunik,itthagyva a kifosztott orszagot a mai ellenzeknek,aztan lehet fejet vakargatni,meg allamcsodot bejelenteni.

bontottcsirke 2018.11.29. 09:24:56

Nincs itt szegénység, ez csak propaganda. A pénztárgép a tyúkólba is be van kötve, 27% áfa, kétszer annyian dolgoznak, mint 2008-ban. Nincs itt üres államkassza, csak olyan emberek, akik nem tudnak keveset lopni. Olyan költségvetési szervnél voltam, hogy a hajad égnek állna , ha megtudnád mikre költöttek kínjukban.

élhetetlen 2018.11.29. 09:26:15

@Szél Bernadett börtönben van már?: Jól látod. Meg kéne oldani. Kirúgni az összes multit, és egyúttal visszautasítani a kiflit. És megnézni, hogyan működünk, ha csak egy munkaadó van az országban, Mészáros Lőrinc. (Na, jó, még Kósa mamájánál is kaphatsz munkát a sertéstelepen). Érdekes lesz. Az egy dolog, hogy a multik jól járnak velünk, mi meg velük rosszul, de meséld már el, hogy akkor a kormány miért költ egy valag pénzt arra, hogy idecsábítsa őket. (Támogatások, infrastruktúra fejlesztés, adókedvezmények, stb.)

élhetetlen 2018.11.29. 09:26:43

@morph on dear: „miért nem oszt több ingyenpénzt az állam„. TAO. Oszt. Csak a kultúrára költhetőt vették el, viszont behozták, hogy már nem csak stadion építésre lehet adni, hanem fenntartásra is, mert az fontos. Nem érzed, hogy valami nem kerek?

n3spr3ss0 2018.11.29. 14:54:29

Nem véletlenül majd 30 ezer milliárd már az államadósság.Bajnai 19 ezer ötszázzal adta át a botot.

Szelid sunmalac 2018.11.29. 14:54:58

@Zsuzsi25: Megmondom en neked. A problema az, hogy altalaban nem azok a robaok, aki prof modon tudnak festeni, jarolapotfektetni, futest, vizet, gazt szerelni, projektet vezetni, stb. De szerinted ha ez igy mehet, mi tortenik ha epp egy burkolo kene de nincs a rabok kozott? Na mi? Ugye nem gondolod, hogy atkepzeseken vesznek majd reszt a rabok?

Neked mi is a foglalkozasod?

Etniez 2018.11.29. 14:55:15

@morph on dear: a kötvény akkor lesz adósság, amikor beváltják, tehát a fidesz a következő kormányokat adósítja el.
Ráadásul pont ugyanazt a rendszert hozza vissza, amit az mynp képviselt és amit erre hivatkozva beszántottak.

Magad sem érted, mekkora öngólt rúgtál :DDD

Etniez 2018.11.29. 14:55:29

@Szél Bernadett börtönben van már?:

Már megint ez az uniós hazudozás, nem unjátok még? Persze, hogy megéri nekik, de megéri nekünk is.

Unión kívül mit csinálnál? Mit állítanál elő és hova adnád el?

Mankel 2018.11.29. 15:00:22

@morph on dear: Az a bajom a nyugdíj kötvénnyel, hogy gyakorlatilag mindegy hogy a jővőben a magas kamatokat vagy a nyugdíjakat nem tudja majd az állam fizetni. Ha az eggyikre nincs a másikra se lesz csak ezt az adósságot sokkal kisebb politikai károkkal lehet elinflálni, mint kevesebb nyugdíjat fizetni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.11.29. 15:00:31

Rabok fogják építeni a börtönöket? Ez jó, mert pár év múlva a mostani elitnek lesz majd hosszútávon munkája! ;-)))

Kopasz Szuzukis 2018.11.29. 15:00:39

@Medgar: Ha a kultúr-TAO a bűnözés egyik ága volt, akkor a sport-TAO-t minek neveznéd?
Én a bűnözés másik, sokkal több kárt okozó ágának.

Nerevaryne 2018.11.29. 15:01:07

@Szél Bernadett börtönben van már?: Azért ebbe azt is bele kellene számolni, hogy ha idejön egy multi (ami Schengen nélkül nem jönne, mert akkor Szerbiába meg Romániába menne), akkor az lerak egy gyárat, a környéken meg mindenki aki csak tud a beszállítójuk lesz. Ha elmegy Kecskemétről a Merci, a város úgy becsődöl, hogy soha nem tér magához. De nem számoltad bele amúgy a helyi iparűzési adót sem, amiből az ilyen városok köztereket újítanak meg rendezvényeket szerveznek, ergo élhetőbbé teszik a várost.

Ahogy amúgy azt sem, hogy ezek a cégek olyan munkakultúrát honosítanak meg éppen kicsiny országunkban, amire eddig nem volt példa: cégek ahol nincs feketefoglalkoztatás, nincs lopás, csalás, fillérbaszás, ahol a vállalkozás célja a versenyképes termelés és a márkaépítés, nem pedig az, hogy a CEO villát meg gépjárműparkot vehessen magának mielőtt csődöt jelent.

Ezek azért elég nyomós érvek. Szerinted miért igyekszik mindenki aki hajlandó is dolgozni egy leányvállalatnál elhelyezkedni? Milliárdos forgalmú magyar cégek 100ezer forint adóért vernek át a palánkon, neked meg nem lesz nyugdíjad, majd megoldod "okosba".

arabok balrol 2018.11.29. 15:01:17

A valosagban az allamnak egyre tobb penze van egyre kisebb merteku adobol...

Kulonben ki az a Polgari Konzervativ Part?

HaD 2018.11.29. 21:33:25

@Lord_Valdez: Apámékkal békekölcsönt vetettek kádárék...szép papír volt....

midnightcoder2 2018.11.29. 21:34:16

"De miért van ezekre szükség, ha közben a (kormányközeli) médiában azt halljuk minden nap, hogy az ország szárnyal, a GDP-növekedésben világszinten az élen járunk, rekordalacsony a munkanélküliség, tíz százalékkal nőttek a nettó bérek egy év alatt?"

Hogy így is maradjon ?
Emlékszünk még a jóléti rendszerváltás programjára ?

midnightcoder2 2018.11.29. 21:34:20

@Szél Bernadett börtönben van már?: Nálunk történelmi okok miatt nincs saját gazdaság, csak a multik. Teccettek volna nem szétlopni az országot a gengszterváltás idején.

Polgári Konzervatív Párt

Honlap: pkp.hu
Facebook
info@pkp.hu

Számlaszám: 10918001 - 00000074 - 87840006

PKP-blogok
hafr.blog.hu
digipenna.blog.hu

Csatlakozz!

Csak veled lehetséges a változás.

Minden önkéntes munkára, tudásra szükségünk van: ha úgy érzed, hozzá tudnál járulni a közös munkához, írj nekünk!

Jelentkezem

Kövess!

Tudj meg még több részletet a PKP álláspontjáról!

Támogass!

Kérjük, támogasd a munkánkat adományoddal!

Számlaszámunk:
10918001-00000074-87840006

A közlemény rovatban tüntesd fel: Támogatás.

süti beállítások módosítása