Blog

Orbán tehetségtelen gaz/dasági szak/ember

2018. december 07. - Polgári Konzervatív Párt

Az 1998 óta eltelt bő húsz évből tizenkettőt Orbán Viktor vezetésével éltünk meg, ennyi idő alatt a legtöbb szakmát elég jól ki lehet tanulni, lássuk, neki hogy sikerült!

A friss hírek szerint a GDP-nk az utóbbi negyedévekben az öt százalékhoz közelít, ami nagyon jól hangzik, de mit is jelent ez a gyakorlatban? Definíció szerint a GDP = fogyasztás + beruházás + export – import, amiből a beruházás egy nagyon fontos tétel. Az Európai Uniótól 2010 és 2017 között kaptunk összesen 9800 milliárd forintot, amit pályázatok útján osztott szét a kormány, ez évekre lebontva 1200 milliárdot jelent.

Magyarország költségvetésében 2018-ra 18 751 milliárd forint bevétellel számoltak, az 1200 milliárd forint ennek a 6,5%-a (az arányosítás végett). Az 1200-nak a 27%-át az állam beszedi ÁFA formájában, továbbá a felhasználók fizetnek még adókat és járulékokat, így összesen nagyjából a fele kerül bele a közösbe, a költségvetési bevételek több mint három százaléka.

Szárnyalásunk oka tehát nem a saját kimagasló teljesítményünk, hanem az, hogy az európai adófizetők lemondtak a bevételeik egy részéről azért, hogy mi növekedhessünk.

Érdemes megnézni még a dollár és az euró forintárfolyamát. 2010-ben a választások másnapján a dollár 197,26 forint volt, 2018-ban 253,95, ami 28%-os gyengülést jelent. Az euró 2010. április 26-án 262,91 forint volt, 2018. április 9-én pedig 311,85, ez 19%-kal rosszabb érték. Ez azt jelenti, hogy aki terméket vagy szolgáltatást hoz az országba (importál), egyötödével több pénzt kell ugyanazért fizetnie, mint nyolc éve, vagy mintha egy nappal többet kéne dolgoznia minden héten.

Munkanélküliség

Rekordalacsony munkanélküliséggel büszkélkedhetünk, ami nagyon jól hangzik elsőre, amíg ki nem derül, hogy ez egyrészt kozmetikázott, másrészt elég szerencsétlen adat.

A tizenkét év alatt a Fidesz-kormánynak nem sok hasznos döntése volt, de a közmunka ide tartozik. Segélyhez csak az juthat, aki dolgozik, így mindkét fél jól jár. Viszont a közmunkák egy része csak alibi (pl. ároktisztítás, lombtakarítás), ráadásul nem is hatékonyan végzik. Viszont őket is beleszámolják az aktív munkavállalók közé, azaz a munkanélküliséget (látszólag) csökkentik.

A sok beömlő pénz és beruházás miatt rengeteg a munka, a kormány szerint nagyjából kétszázezren hiányoznak a munkaerőpiacról. Az állásokat egyre gyorsabban betöltik, sok szakterületen kezdenek irreálisak lenni a fizetési igények, az építőiparban például már nem vidékről hoznak munkaerőt, hanem a környező országokból.

Mindez csak addig hangzik jól, amíg meg nem találjuk a Portfolio 2017-es felmérését, ami szerint nagyjából hatszázezer magyar ment ki külföldre dolgozni az utóbbi években. Miért tettek így? Mert ott jobbak voltak a feltételek még azon az áron is, hogy a családjukat, barátaikat itt kellett hagyniuk.

Összegzés

Jól megy a szekér, mert az EU-tól kapunk egy csomó pénzt; kéne még munkaerő, mert hiányzik az a többszázezer ember, akik a Fidesz-kormány gyenge teljesítménye miatt külföldre kényszerültek menni dolgozni. Addig fog tartani ez az emelkedés, amíg el nem zárják a pénzcsapot, bár már jövőre is csak 3,2%-os GDP növekedést jósolnak. Mivel a gazdaságunk egyre inkább külföldi multiknak van kiszolgáltatva, mint pl. a Mercedes, Audi, BMW, az ő összeszerelő üzemeik vagyunk, addig lesz jó sorunk, amíg nem gépesítik jobban a termelést, vagy nem mennek el keletre.

Orbán Viktor tehát csapnivalóan vezeti az országot, és vagy azért, mert tehetségtelen, vagy azért, mert nem érdekli. Jó példa mindkettőre, hogy nemrég lehívtuk, de vissza is fizettük a Paks II-höz szükséges hitel egy részét az oroszoknak, mert sikerült azóta sokkal jobb feltételekkel kölcsönt találni. De ennek miért nem jártak utána korábban? Mennyi kamatot kellett emiatt fizetnünk?

A Polgári Konzervatív Párt ezzel szemben egy olyan gazdaságot építene fel, amiben leginkább a helyi vállalkozásoknak adnánk szerepet, így a külföldtől való függésünk jelentősen csökkenne. Fontos szerepet szánunk az oktatásnak, mert a jövőben azok az országok lehetnek erősek, ahol stabil a szolgáltató szektor: az informatika, a bankok, turizmus és társaik.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Polgári Konzervatív Párt

Honlap: pkp.hu
Facebook
info@pkp.hu

Számlaszám: 10918001 - 00000074 - 87840006

PKP-blogok
hafr.blog.hu
digipenna.blog.hu

Csatlakozz!

Csak veled lehetséges a változás.

Minden önkéntes munkára, tudásra szükségünk van: ha úgy érzed, hozzá tudnál járulni a közös munkához, írj nekünk!

Jelentkezem

Kövess!

Tudj meg még több részletet a PKP álláspontjáról!

Támogass!

Kérjük, támogasd a munkánkat adományoddal!

Számlaszámunk:
10918001-00000074-87840006

A közlemény rovatban tüntesd fel: Támogatás.

süti beállítások módosítása