Blog

Felzárkóztatás?

2015. október 29. - Kovács Olivér

Olvasom a minap, hogy Farkas Flórián, valamint az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Képző és Kutató Intézet milyen hatékonyan osztja be az adófizetők pénzét, amit címke szerint azért kaptak, hogy a hazai cigányság felzárkózását segítsék elő belőle. Fú, de felzárkóztathattak. Idáig hallatszott, hogy csak úgy sistereg az a tengersok felzárkóztatás.

Komolyan, kinyílik az ember zsebében a bicska.

Nem tudom nem észrevenni, hogy a többségi társadalom Gyurcsány és Orbán kormányainak árnyékában Kolmopár Orbán és Farkas Flórián ugyanazt a mocskos játékot játssza. A különbség maximum annyi, hogy kevesebb pénzzel és hatalommal. Azok pedig, akik javát szolgálni hivatottak, még tehetetlenebbek. A lóláb meg még jobban kilóg. 900 millió Forint „társadalmi befogadás szemléletét megerősítő módszertani tréning”-re, fejenként 750 000 (!!!) forintért? Teljesen madárnak néztek mindenkit, srácok?

Kezdjük az elején: eleve utálom azt, hogy a megkeresett pénzem egy óriási hányadára egyből rátenyerel az állam, belemászva az arcomba, és azt üvöltve a fülembe: „ez nekünk JÁR!!! Majd MI jobban tudjuk, hogy hol a te pénzed a legjobb helyen!”. Gondolom a felcsúti kisvasút talpfáiban lehet valahol, vagy az óriási kihasználtságtól majdnem szétpukkadó debreceni stadion üléseiben. Vagy például ilyen tréningekben.

Mielőtt rám sütné valaki, hogy azt akarom kihozni, ne adjunk egy forintot sem sem az államnak, sem a rászorulóknak: nem, nem ezt mondom. Mindannyiunk közös érdeke az, hogy az ország valamennyi polgára kihozhassa magából legtöbbet, és a társadalom értékes tagjának kijáró méltósággal, kiegyensúlyozottsággal, és az ennek megfelelő emberhez méltó körülmények között élhesse az életét. Mint embertársunk felé mindez morális kötelességünk is – hogy ezt mennyiben kell törvényileg előírni, arról már tudnék vitatkozni balosabb értékrendű ismerőseimmel. Úgy érzem, amikor egy keresztény gyökerű országban az állam által kell kikényszeríteni valakiből, hogy az életben őnála szerencsétlenebb helyzetből indulókkal szemben ne legyen teljesen közönyös, ott már valahol megette a fene az egészet. De ez egy másik kérdés, most nem mennék mélyebben bele.

Viszont akár az államon keresztül jut el egy ilyen szervezethez a pénz, akár magánadományokból, a lényeg ugyanaz: ezt a pénzt azért kapták, hogy a lehető legtöbb emberen segítsenek belőle (javítsatok kérlek, ha tévedek). Mivel végtelen sok ugyebár nincs a pénzből, előkerül a hatékonyság kérdése is, azaz ne csak VALAMI legyen a pénzből, hanem egységnyi pénzből minél több érdemi segítség, érték keletkezzen azoknak, akiken segíteni akarunk. Mindezek tükrében nem könnyű feladat eldönteni, pontosan mire költsük végül a rendelkezésre álló összeget, de azért megkísérlek egy leegyszerűsített, algoritmikus modellt adni a megoldáshoz:

  1. Találj ki valamit, ami jó ötletnek tűnik!
  2. Kutass, nézz utána, konzultálj szakértőkkel és az érintettekkel, gondolkozz el azon, hogy volna-e hatékonyabb módja a pénz elköltésének!
  3. Van? Ha nincs, akkor költsd arra, és feladat megoldva. Ha van, akkor ugorj a 2. lépésre.

Mindennek pedig érdemes valamekkora időkeretet is szabni, hogy emberi időben legyen valami a dologból, de ez talán az egyik legkisebb gond. Az viszont erősen érdekelne, hogy a fenntebb leírt módszerrel mégis hogy a fenébe jöhet ki ez a tréning, mint megoldás? Mert ez így elképesztően abszurd, teljesen nyilvánvaló, micsoda hülyeség. Ez, így csak igen keveseknek lehet igazán jó, mégpedig konkrétan azoknak, akik a pénzt felmarkolják utána. Őket meg hadd ne azonosítsam már az egész cigánysággal.

A rendszerváltás óta kormányok jöttek és mentek, irtózatos pénzek mentek el a cigányság „felzárkóztatására”, lényegében bármiféle látható eredmény nélkül. Tudom, hogy valaki ebből azt fordítja le magának, hogy a hiba kizárólag a cigányokban van (ezzel a gondolatmenettel, úgy hallottam, egész komoly mennyiségű szavazatot be lehet húzni, de ebbe megintcsak nem mennék most bele). Nem vagyok hajlandó elfogadni az olyan narratívákat, amelyek egy egész népcsoportot bélyegeznek meg bűnösként - nagyanyám tudna mesélni, milyen szuper is volt, amikor a Beneš-dekrétumok miatt tömegével pateroltak ki embereket a saját házaikból, és űztek egy országgal arrébb csak azért, mert mind magyarok voltak, TEHÁT bűnösök is, ugye.

De hiszek az egyéni felelősségben is, és ugyanígy nem fogadom el azt a magyarázatot sem, amelyek teljes egészében a körülmények áldozataként állít be embereket, lényegében elvitatva tőlük a szabad akarat és döntés lehetőségét. Tény, hogy a motiváció, akaraterő szintén olyan erőforrás, amelyik valamennyi emberben egyenlőtlenül oszlik el, ez alól a cigányság sem kivétel. Ezért nem is gondolom, hogy bármilyen program sikeres lehet a felzárkóztatásra, amelyik „általában a cigányokat” célozza – mert nem „a cigányok” vannak, hanem emberek, különböző individuumok. Akik nem egyformák, és éppen ezért nem is lehetnek egyenlőek bizonyos területeken egymással, bármennyire is szeretnék úgy láttatni őket - bár eltérő okokból, de végsősoron ugyanúgy - bal- és jobboldalon is sokan.

Ha pedig így áll a dolog, akkor a hatékonyságot szem előtt tartva úgy gondolom, fel kell mérni, kik azok, akiknél a legkisebb támogatással a legnagyobb eredményt lehet elérni. Azokat támogatni, akiknél adott a motiváció, képesség, és sokszor csak egy kis lökés kell, hogy igazán kibontakoztathassák a bennük rejlő értékeket. Nem csak azért, mert a széles módon szétterített, „mindenkinek egy kicsi”-jellegű támogatások nem hoznak tartós, érdemi változást, és így csak a helyzet stagnálásához vezetnek. Hanem azért is, mert ahogy az USÁ-ban élő fekete kisebbség esetében is bebizonyosodott, kiemelt fontosságú, hogy létrejöjjön egy eleinte vékony, majd egyre vastagodó értelmiségi elit, aki a saját kisebbségének példaként szolgál, az ügyüket felkarolja, segíti, ezzel katalizálva az integrálásuk folyamatát.

Fontos tehát ennek megfelelően a legjobb módszerek megtalálása a fentebb említett célokra, és azok minél hatékonyabb alkalmazása, folyamatos fejlesztése. Így pedig az sehogy sincs rendben, hogy a pénz ömlik az ilyen egyszerre ostoba és ordítóan lopás-szagú hülyeségekbe, mint ez a „tréning”, és senki, soha nem mérte, volt-e ezeknek bármi értelme. Gyorsan kiderülne, mennyi is volt, ugye. Be kell látni, hogy a felzárkóztatásra szánt állami pénzek elosztása körül sertepertélő gazemberek nem segítői, hanem egyik legfőbb akadályai a voltaképpeni cél – az integráció - elérésének. Úgyhogy tudatos polgárként nézzünk a körmükre, és ne hagyjuk, hogy a pénzünket elcsalják, közben azok ellen hangolva, akik helyzetének rendezése egyaránt jól felfogott érdekünk, és erkölcsi kötelességünk.

Kovács Olivér

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2015.11.01. 20:24:22

Ilyen minőségű szövegek Tóbiás Jóskától szoktak kijönni...:-)
Hogy csak néhány példát idézzek:

- "...úgy gondolom, fel kell mérni, kik azok, akiknél a legkisebb támogatással a legnagyobb eredményt lehet elérni." - O. K., de neked a politikusaspiránsnak akkor erre a bizonyos felmérésre rendelkezned kell az adekvát módszerrel is. Mi az?

- Az USA-bel afroamerikaiak [és nem "feketék" - mert fekete az a kávéházban van...] példája a magyar közegben teljesen inadekvát - hogy miért, azt neked, a politikusaspiránsnak szintén tudnod kellene!

- "...hiszek az egyéni felelősségben is, és ugyanígy nem fogadom el azt a magyarázatot sem, amelyek teljes egészében a körülmények áldozataként állít be embereket, lényegében elvitatva tőlük a szabad akarat és döntés lehetőségét." - A tradicionális cigánytársadalomban egyszerűen értelmezhetetlen az északnyugat-európai értelemben vett "egyéni felelősség", így ezt számon kérni sem lehet. Hiszen ha valaki egészen más szocializáción ment át, akkor a társadalmi eszköz- és fogalomkészlete (és e fogalmak tartalma is) egészen más. Ebben az értelemben tehát a cigányság „leszakadt”, azaz európai társadalmi stratégiával és eszközkészlettel nem rendelkező része igenis „a körülmények áldozata” – ergo: e körülményeken (azaz a szocializációs mintákon) kell és lehet változtatni.

…Ha én PKP-szimpatizáns lennék, akkor a Fidesz- és szoci-kormányok szapulása és díszcigányaik szidása helyett azokra az adekvát módszerekre lennék kíváncsi, amelyekkel a PKP majd a hatalom birtokában elindítja a ma leszakadt cigányokat Európába és a 21. századi társadalomban és gazdasági közegben való konstruktív és kölcsönösen hasznos részvétel lehetősége felé. Ráadásul éppen ezek az adekvát eszközök lennének (esetleg) arra is alkalmasak, hogy a PKP szavazóbázisa „cigány elemekkel” is bővülhessen: hogy a cigányságból is egyre többen érezhessék saját egyéni és közösségi perspektívájuknak e párt támogatását…

De ki vagyok én, hogy tanácsokat osztogassak egy oly nagyszerű október 23-i beszédet mondott ifjú politikusnak?!:-)

Kovács Olivér 2015.11.05. 13:36:16

Akkor sorjában.
- Úgy gondolom, hogy ennek a kérdésnek a kidolgozása nem jelen poszt keretei közé tartozik. De ha ennyire érdekel, megpróbálom neked nagyjából leírni, mi járt a fejemben, amikor ezt leírtam. Megkeresném azokat a felemelni kívánt célcsoportból, akikben valamiféle akarat van a helyzet javítására. Ehhez ingyenes képzéseket szerveznék valamilyen témában, célszerűen a helyi viszonyoknak megfelelően (mezőgazdaság, vállalkozás, stb.). Aki rendszeresen eljár rájuk, készül, rendesen vizsgázik az anyagból, annak biztosítok további anyagi forrásokat ahhoz, hogy ezek ne legyenek akadályai a további fejlődésnek. Ez utóbbiak promózására pedig felkeresném azokat a cigány értelmiségieket, vezetőket, "celebeket", akik szava és támogatása jelent valamilyen súlyt, és hajlandóak lennének támogatni a kezdeményezést.
Bővebb és differenciáltabb választ akkor tudok majd adni, amikor a szociális és gazdasági programjainkat részleteiben is kidolgoztuk. Sajnos a mi időnk is 24 órából áll, és mellette dolgoznunk is kell, idő, amíg mindennel elkészülünk.
- Legközelebb lehet tőlem afroamerikai is, de nem érzem sarkalatos kérdésnek. Azért a jogot fenntartom magamnak a megnevezésre, amíg nem sértek vele egy érintettet. Gondolom, majd jelzik, ha igen.
- Persze, azon kéne. Én is így gondolom. Csak a rendelkezésre álló források és idő mennyisége véges. Egyszerűen sem idő, sem pénz nincs arra, hogy mindenkit a lehető legtökéletesebben mentsünk meg, ill. perpillanat arra sem, hogy egyáltalán kitaláljuk, hogyan lehetne. Amire te szerintem most, itt azonnali választ kérsz tőlem, az olyasmi, ami több évtizedes munka, valószínűleg generációkon átívelő kihívás. Ennek kidolgozására hadd ne vetemedjek egymagam, főleg nem egy ilyen posztban. Amire meg merek jelenleg óvatosan fogalmazni bármit, az csak olyasmi lehet, ami valamiféle gyors, azonnali beavatkozás, ami gyorsan elérhető sikereket biztosít, így motivációt biztosítva a nagyobb lélegzetvételű, a problémákat mélyebben kezelő megoldásokhoz. De azt a tömegek szerintem nem várják meg, amíg nem látnak valami gyorsabb, kézzel foghatóbb eredményt is. Azért ha van okos javaslatod a szocializációs minták átfogó megváltoztatására, itt, most, akkor hallgatlak. Ha le is írod őket, ki is dolgozod, rászánod az idődet, egyeztetsz rengeteg szakértővel, és ezt valamiféle politikailag életképes megoldásba bebugyolálod a hozzá tartozó kommunikációval együtt, az még jobb. De tanácsokat adni kívülről azért lényegesen könnyebb, mint napról napra részt venni egy olyan méretű munkában, hogy az ember összerakjon egy pártot jövőképpel, ismertséggel, támogatottsággal, szakmailag kidolgozott programokkal - főleg, ha nincsenek milliárdos oligarchái, akik öntik mindebbe a pénzt. Nem arról van szó, hogy én nem szeretném ezt olyan szinten kidolgozni, ill. nem tartom olyan fontosnak, mint ahogy te szerintem most számon kéred rajtam és a PKP-n, csak nem tudok/tudunk egyszerre 10 felé osztódni a párhuzamos munkavégzéshez, bocs.

2015.11.14. 08:42:04

Ha a politikusokhoz kíván felzárkózni? Elégedetlenek vagytok teljesítményével? Gyurcsány, Orbán tényleg többre vitte!

Polgári Konzervatív Párt

Honlap: pkp.hu
Facebook
info@pkp.hu

Számlaszám: 10918001 - 00000074 - 87840006

PKP-blogok
hafr.blog.hu
digipenna.blog.hu

Csatlakozz!

Csak veled lehetséges a változás.

Minden önkéntes munkára, tudásra szükségünk van: ha úgy érzed, hozzá tudnál járulni a közös munkához, írj nekünk!

Jelentkezem

Kövess!

Tudj meg még több részletet a PKP álláspontjáról!

Támogass!

Kérjük, támogasd a munkánkat adományoddal!

Számlaszámunk:
10918001-00000074-87840006

A közlemény rovatban tüntesd fel: Támogatás.

süti beállítások módosítása